Belföld

A Mazsihisz a Zentai-ügyről

A zsidó szervezet szomorúan vette tudomásul, hogy a háborús bűnös sikeresen fellebbezett kiadatása ellen.

Szomorúan veszi tudomásul a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), hogy a háborús bűnök elkövetésével vádolt, Ausztráliában élő Zentai Károly (Charles Zentai) sikeresen fellebbezett kiadatása ellen – mondta Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Meglátása szerint “függetlenül attól, hogy egy idős emberről van szó, jobb lett volna, ha Magyarországon áll bíróság elé, és itt döntenek bűnösségéről vagy ártatlanságáról”. A nyilvános, szabályszerű eljárás Zentai fellebbezésének sikere miatt, “úgy tűnik, el fog maradni, hacsak nem dönt másként megint valamelyik ausztrál bíróság” – véli.

Feldmájer Péter kiemelte, hogy az ausztrál szövetségi bíróság nem abban foglalt állást, hogy “a magyar hatóságok által az ausztráloknak megküldött bizonyítékok meggyengültek volna”, hanem kizárólag az egészségi állapotát vizsgálták, és azt mérlegelték, hogy “emberiességi szempontból egy ilyen beteg ember a bíróság elé vihető-e”.

A Mazsihisz álláspontja az, hogy a vélt elkövetőnek is vannak jogai, és vannak humánus szempontok, “de ilyen esetben figyelembe kellene venni mindig azoknak a jogait is, akiket meggyilkoltak” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik