Belföld

Hol szúrták el a szocik? – avagy Gyurcsány után az MSZP

A megszorítások és a korrupciós botrányok külön-külön is elegendőek lettek volna ahhoz, hogy egy baloldali párt padlóra kerüljön.

A Gyurcsány Ferenc lemondása után, nagyjából egy éve megválasztott MSZP-elnökségnek a kitűzött feladatokból leginkább a felelős kormányzás stabil politikai hátterét sikerült biztosítania, de több más feladat végrehajtása kudarcokkal járt – olvasható a testületnek a jövő heti rendkívüli tisztújító kongresszusra készített, saját munkáját értékelő beszámolójában. Az elemzés szerint – amelyet a testület már elfogadott – az elnökségnek sikerült ugyan az SZDSZ szétesése ellenére biztosítani a parlamenten belüli többséget, de a társadalmi többség kialakításában, új szövetségesek találásában az MSZP sikertelennek bizonyult. A magukat az MSZP-vel szemben definiáló kispártok aktivizálódásával a politikai színtéren is magára maradt.

Az elnökség úgy látja: a párt társadalmi bázisát legerősebben két negatív hatás rendítette meg. Mind a kényszerű megszorítások (különösen a 13. havi nyugdíj megszűnése és a közalkalmazottak jövedelemcsökkenése), mind a korrupciós botrányok külön-külön is elegendőek lettek volna ahhoz, hogy egy baloldali párt padlóra kerüljön. A kormányzás tagadhatatlan eredményei, a forint árfolyamának helyreállítása, a gazdasági és újabban a jövedelmi mutatók javulása azonban pozitív hatást gyakoroltak, és mégis megerősítették 1 millió ember bizalmát abban, hogy az MSZP egyszerre lehet képes baloldali társadalompolitikára és következetes, racionális gazdaságpolitikára.

Az értékelés szerint a párt régi működési zavarain ez a pártvezetés sem tudott úrrá lenni, a személyi viták jó részét viszont a kampány időszakában sikerült félretenni. Kiütköztek a sokáig elhanyagolt belső problémák: az aktivisták és a választók elöregedése, a civil kapcsolatok gyengülése, a médiatér szűkülése, a széles vezetői utánpótlás és a teljesítményértékelés hiánya. Több helyi és megyei szervezetben is “állóháború” alakult ki a különböző elképzelésű vagy egyszerűen ambíciójú csoportok között. Miközben különösen a megyei vezetők politikai súlya, szerepe felértékelődött, a területi szervezetek is sok megoldatlan konfliktust hurcoltak magukkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik