Belföld

Alkotmányt sérthet a közszolgákat büntető adó

A két hónapot meghaladó végkielégítéseket gyakorlatilag elvenné az állam.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a közszolgálati dolgozók szakszervezetei a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény két rendelkezése, az indoklás nélküli felmondásra, illetve a két hónapos felmondási időre vonatkozó szabályozás miatt.

Alkotmányellenes lehet, hogy a kormány 98 százalékos rendkívüli szja-t vezet be a költségvetési szektorban – mondta az ELTE munkajogi tanszékének vezetője a közrádióban.

Kollonay Csilla diszkriminatívnak nevezte az intézkedést, amely szerinte különbséget tesz a költségvetési szférában dolgozók és a másutt munkát vállalók között. A 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót a szakszervezetek is alkotmányellenesnek tartják és az Alkotmánybírósághoz fordulnak miatta.

A közalkalmazottak érdekképviseletének főtitkára a Népszabadságnak elmondta, hogy a végkielégítések lefaragása a közszolgálatban dolgozó összes munkavállalót, tehát a tanárokat, ápolónőket is érinti. A szakszervezet attól tart, hogy a kormány tömeges elbocsátásokat készít elő az intézkedéssel.

A két hónapot meghaladó végkielégítések csaknem száz százalékát kellene adóként befizetniük adóként a tanároknak, orvosoknak is. Az érdekképviseletek az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik