Belföld

A hitelek miatt csődbe juttott Nemesvid

Az önkormányzatnak 300 millió forintos tartozása van.

Csődhelyzetbe jutott a szennyvízberuházáshoz négy évvel ezelőtt felvett hitel miatt Nemesvid. A 830 lakosú somogyi település minden egyes lakójára egymillió forint kölcsöntartozás jut. A bíróság a napokban elrendelte az adósságrendezési eljárás megindítását, pénzügyi gondnokot rendelt ki és zárolta a település számláját.

Veres-Bocskay Katalin, a falu adósságrendezésével megbízott pénzügyi gondnok elmondta: hozzávetőleg 300 millió forintos tartozása van az önkormányzatnak, nem sok jót tud mondani.

Harmath István (független), Nemesvid polgármestere, akit elődje lemondását követően, 2009 februárjában választottak meg erre a tisztségre, úgy véli: a falu előző vezetése “nem volt elég körültekintő”, amikor 2006-ban egy 60 százalékos állami támogatású, összességében 928 millió forintba került szennyvízcsatorna-építéshez önerőként 150 millió forintnyi bankkölcsönt vett fel, amihez a beruházást végző víziközmű-társulat még további 170 millió forint, svájci frank alapú hitelt igényelt.

Az időközben – részben a svájci frank árfolyamváltozása miatt – háromszorosára, havi másfél millió forintra emelkedett törlesztőrészleteket – az első három évben csak a kamatokat, havi félmillió forintot kellett fizetniük – az évi 140 millió forint költségvetésből gazdálkodó falu már nem tudja fizetni – adott magyarázatot a polgármester a csődeljárás kezdeményezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik