Belföld

A kormány macska-egér játéka az érdekvédőkkel

Az érdekképviseletek szerint az új kormány megalakulása óta kerüli őket.

Macska-egér játéknak tartják az Országos Érdekegyeztető Tanács érdekképviseletei, amit az új kormány velük űz megalakulása óta. Az elmúlt egy hónapban hiába kérték a kabinetet, üljenek tárgyalóasztal mellé, nem kaptak választ.

A munka világát érintő kérdéseket a kormány egyéni parlamenti képviselői indítványokként viszi a parlament elé, mert így azokról nem kell egyeztetnie – véli a jogász. Ezt a szociális partnerek rendre szóvá is tették, de hiába. Eddig egyébként 45 törvényjavaslatot nyújtottak be kormánypárti képviselők.

Az OÉT munkaadói és munkavállalói oldala múlt héten már hivatalos levélben is kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hívja össze az OÉT plenáris ülését. Helyette egyeztetésre a szakszervezeteket a közigazgatási miniszter hívta, csütörtökön reggel 8 órára. Navracsics Tibor a Köztisztviselői Nap alkalmából kezdeményezte a tárgyalást. Ez ugyan nem OÉT-ülés, de egyeztetés.

A munkavállalókat képviselő MSZOSZ elnöke Pataki Péter szerint, ha mégsem egyeztet a kormány, akkor magyar és európai jogszabályokat sért meg. Mint mondta: a szakszervezeteknek és a munkáltatóknak egyeztetniük kell arról, milyen közös fellépés szükségesek azért, hogy kikényszerítsék, ami a jog szerint amúgy is járna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik