Belföld

Szent Lászlóra emlékeztek

Ünnepségek Somogyváron és Szabolcson is.

A Somogy megyei Fidesz-elnök szerint a lovagkirály szellemében ismét a rendteremtés idejének és Magyarország nemzetközi tekintélye visszaállításának kell következni. A lovagkirály első sírhelyéül szolgáló Somogyvár templomában rendezett megemlékezésen Móring József Attila (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt a templomban megjelent lakosság, a horvát főkonzul, valamint a horvát, erdélyi és osztrák testvértelepülések küldöttségei előtt, hogy Szent István és Szent László öröksége nem mehet veszendőbe. Az áprilisi választásokon az ország új útra lépett, új reményekkel annak érdekében, hogy “az önzés, és lelketlen egymásra nem figyelés után” összefogjon, és Európa ismét Magyarországra, és az új kezdeményezéseire figyeljen.

A somogyvári Szent László Napok keretében tartott megemlékezés után szentmisét tartottak, majd a helyi történelmi emlékhelyen megkoszorúzták Szent László lovagkirály első sírhelyét.

Ugyanakkor Lengyelország és Magyarország évszázadokon átívelő barátságára, Szent László király történelmi örökségére emlékeztek a Szabolcs községben megrendezett megyenapon és magyarországi lengyelség napján.

Az eseményen Jan Borkowski, a Lengyel Köztársaság külügyminiszter-helyettese levélben üdvözölte a jelenlévőket. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében úgy fogalmazott, hogy mai napig töretlen a hit Szent László örökségében, valamint a lengyel-magyar megbonthatatlan barátságban. Az államtitkár szerint mind a magyar, mind pedig a lengyel népnek tisztelnie kell hagyományait, mivel csak így maradhatnak meg az emberiség emlékezetében.

“Szabolcs községbe azért jöttünk el, hogy ismét együtt legyenek magyarok és lengyelek, úgy, ahogy együtt voltunk az elmúlt ezer évben – jelentette ki Simicskó István. A magyarság nem volt, s nem marad egyedül a jövőben sem a Kárpát-medencében, a lengyel barátainkra mindig számíthatunk – fűzte hozzá. A honvédelmi tárca államtitkára példaként állította az utókor elé a lovagkirály feddhetetlen életét, szolgálatát az országért, s egyben figyelmeztetett arra, hogy Szent László örökségének “mindig ott kell lennie a szívünkben.”

A magyarországi lengyelség és Szabolcs megye napja ökumenikus istentisztelettel, majd a református templomnál a lovagkirály szobrának megkoszorúzásával folytatódott. Roman Kowalski, budapesti lengyel nagykövet rövid köszöntőjében arról beszélt, a két nemzet barátsága egyedülálló jelenség, kivételes érték.

“Ismert, de soha nem elégé hangsúlyozott tény, hogy a Magyarországra érkező lengyelek mindig szerető otthonra leltek, lelhettek magyar földön, úgy, hogy a házigazdák sokszor tehertételt vállaltak a befogadással” – emlékeztetett.

A nagykövet megköszönte a magyar kormány által a honi lengyelség számára biztosított jogi és intézményes kereteket, s kifejezte reményét, hogy a jövőben a lengyel kisebbség még hangsúlyosabban vehet részt a közügyek alakításában. Roman Kowalski példamutatónak nevezte a honi lengyelség közösségének munkáját, s köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett a magyarországi lengyelség életének szervezésében.

Az eseményen átadták a szervezet által létrehozott Szent László-díjat is, melyet idén Marcin Sokolowski, a Lengyel Köztársaság magyarországi konzulja kapott. Magyarországi Lengyelekért-díjban a Magyar-Lengyel Baráti Kör, Rémiás István, a sajószentpéteri lengyel kisebbségi önkormányzat elnöke, valamint Mészáros Vanda, a Bem József Kulturális Kör aktivistája részesült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik