Belföld

Orbán Viktor kemény szavai a dezertőrökről

A rendvédelemben dolgozóknak feddhetetleneknek kell lenniük - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatási ünnepségén, a budai Várban – hasonlóan a néhány héttel ezelőtt katonák előtt elmondott beszédéhez – kijelentette: a rend és biztonság garantálását semmilyen félkatonai, félrendőri szervezet nem vállalhatja át az állami rendvédelmi szervektől. “Aki önök közül ilyen irányba elhajlik, dezertőrnek minősül” – mondta a résztvevőknek.

A végzett hallgatókhoz szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: az 1990-es években a rend szó leértékelődött, de mostanra Magyarország ráeszmélt, hogy a szabadság rend nélkül nem más, mint nyomasztó káosz, ahol csak félelem tenyészik. Ahol nincs rend, ott elszaporodnak a rácsok, lakatok, zárak, sorompók, figyelő kamerák és az aggódó emberek – jegyezte meg. A magyarok azt várják a kormánytól és a rendőrségtől, hogy közös erőfeszítéssel állítsák helyre a rendet és a közbiztonságot. “Azt várják, hogy ne kelljen félniük sem nappal, sem éjszaka, sem vidéken, sem városban, sem közterületeken, sem az otthonukban” – sorolta, hozzátéve: az emberek azt is elvárják, az új rendszerben senkinek se legyen lehetősége arra, hogy kivonja magát a törvények, a felelősségre vonás alól. Ezek jogos elvárásai az embereknek, amelyeknek “megfelelni kötelességünk” – szögezte le a kormányfő.

Kiemelte, a törvényes rend helyreállításának, a törvénytisztelő magatartás “rehabilitációjának” első számú feltétele a példamutatás, ahol ugyanis a vezetők és a törvényt alkalmazók a törvények fölé helyezik magukat, ott egyre inkább elfogadottá válik az egész társadalomban a törvénysértő viselkedés. A rendvédelemben dolgozóknak feddhetetleneknek kell lenniük – hangsúlyozta. “Embert próbáló hetek és hónapok várnak ránk. Mindkét kezünk tele van munkával” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a kormány elkötelezte magát arra, hogy minden nehézség közepette érvényt szerez a választók akaratának, vagyis kiszámítható, biztonságos életet teremt az országban. Azt ígérte, hogy lépésről lépésre minden feltételt meg fognak teremteni a tisztességes és sikeres munkához.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.