Belföld

Kétesélyes magyar elnökválasztás kedden

A Fidesz-KDNP által jelölt Schmitt Pál és az MSZP jelöltje Balogh András között dől el, hogy ki lesz az új magyar köztársaság negyedik elnöke.

Az augusztus 6-án hivatalba lépő új köztársasági elnököt kedden választhatja meg a Ház öt évre. A plenáris ülésen hétfőn jelentik be hivatalosan kit jelöltek a frakciók köztársasági elnöknek. A Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét, az MSZP Balogh Andrást, Magyarország thaiföldi nagykövetét jelöli államfőnek.

A választás első fordulója kedden 13 órakor kezdődik. Először 10-10 percben bemutatkoznak a jelöltek, majd megtörténik a titkos szavazás. Ha ez eredményes, vagyis az összes képviselő kétharmada igennel szavaz valamelyik jelöltre, akkor az eredmény kihirdetése után a köztársasági elnök még aznap leteszi az ünnepélyes esküt. Eredménytelen szavazás esetén új ajánlást kell benyújtani, és újabb, második szavazási fordulót kell tartani még kedd délután, ahol ugyancsak az összes képviselő kétharmadának igen szavazatára van szükség az elnökválasztás eredményességéhez. Ismételt eredménytelenség esetén a harmadik, szerdai fordulót újabb jelölés nem előzi meg, de csak arra a két jelöltre lehet szavazni, akik a második fordulóban a legtöbb szavazatot kapták. Ebben a fordulóban a szavazatok többségének elnyerése szükséges, tekintet nélkül a szavazásban résztvevők számára.

A jelenlegi parlamenti arányokat figyelembe véve valószínűsíthető, hogy már az első fordulóban, azaz kedden sikerül megválasztani az új elnököt, így nem lesz szükség a másik két fordulóra. A Fidesz-KDNP frakciónak ugyanis kétharmados többsége van. Ha minden képviselőjük jelen van és Schmitt Pálra szavaz, akkor a jelenlegi házelnök már az első fordulóban megkaphatja a szükséges többséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik