Belföld

Új helyet ígérnek a sportlövőknek

Speciális belügyi bázis jön létre a Budapesti Honvéd Sport Egyesület (BHSE) lövészszakosztálya kőbányai lőterének helyén, ahol speciális kiképzést kapnak majd egyes belügyi szolgálatot teljesítő alakulatok - mondta a miniszterelnök szóvivője.

Ezt Szijjártó Péter az MTI-nek a Népszava azon pénteki írására reagálva mondta, amely szerint a kormányfő testőrsége költözik a sportlövők helyére.

Minden országban vannak speciális belügyi alakulatok, amelyeknek a folyamatos kiképzésére szükség van egy speciális belügyi bázisra – közölte. Magyarországon eddig ilyen nem volt, és a kormány a takarékosság jegyében úgy döntött, nem is épít ilyen új bázist, hanem a honvédelmi miniszter és a belügyminiszter megállapodása alapján azt az említett kőbányai területen jelölik ki, ahol olyan kiképzés zajlik majd, amely elengedhetetlen a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében – fejtette ki a szóvivő. Hangsúlyozta, éppen amiatt, hogy speciális belügyi kiképzések zajlanak majd e helyen, civil tevékenység ott nem folyhat.

Szijjártó Péter közölte: információik szerint a sportlövész egyesület más helyre költözésével kapcsolatban zajlanak a tárgyalások, ők pedig a maguk részéről minden segítséget megadnak a szakosztálynak, mégpedig úgy, hogy azokat az eszközöket, amelyeket eddig ott használtak, a rendelkezésükre bocsátják, el tudják szállítani azokat, és az új helyükön használhatják.

Orbán Viktor szóvivője kérdésre megerősítette, lesznek átszervezések a Köztársasági Őrezrednél az ésszerűbb és hatékonyabb működés jegyében, ezek azonban még előkészítés alatt vannak. Mindez törvényesen fog végbemenni – tette hozzá.

A Népszava pénteki számában azt írta: napokon belül költöznie kell a BHSE lövészszakosztályának évtizedek óta használt kőbányai lőteréről, mert azt a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmére újonnan alakuló “elit testőrgárda” kapja használatra. A lapnak Joó Éva, a szakosztály igazgatója, világbajnok sportlövő elmondta, a honvédelmi tárca arról értesítette őket, hogy július 15-ig ki kell üríteniük a létesítményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik