Belföld

Két új fideszes érkezhet az Országgyűlésbe

Administrator
Administrator

2010. 06. 24. 14:50

Szarvason még időközi választást kell majd tartani Domokos László ÁSZ-elnöki kinevezése után.

Az áprilisi országgyűlési választáson Domokos László – akit az ÁSZ elnökének jelölt a Fidesz – a Békés megyei Szarvason és környékén szerzett egyéni mandátumot, így ha a parlament hétfőn megválasztja őt a számvevőszék elnökévé, akkor – mivel a két tisztség összeférhetetlen – a mandátumára időközi választást kell kiírni.

Az időközi országgyűlési képviselő-választást az Országos Választási Bizottság írja majd ki, az ok – vagyis a mandátum megüresedésétől – számított négy hónapon belülre. További előírás azonban, hogy nem lehet időközi választást tartani az általános választások évében január 1-je és augusztus 31-e között, így várhatóan az októberi önkormányzati választással egy időben dönthetnek a szarvasi választókerület polgárai az új országgyűlési képviselőjükről. Domokost egyébként július 5-i hatállyal neveznék ki.

Schmitt Pál a Fidesz-KDNP országos listájáról jutott be a Házba, azonban ha jövő kedden köztársasági elnökké választják őt, neki is le kell mondania mandátumáról.

A jogszabály szerint ha az országos listán megválasztott képviselő kiesik, helyére a jelölő szervezet a mandátum megüresedésétől számított 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet az illetékes választási bizottságnál. A pártszövetség a nevek sorrendjétől függetlenül, szabadon dönt arról, hogy a listáján szereplő – még be nem jutott – személyek közül kit jelöl.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.