Belföld

Két új fideszes érkezhet az Országgyűlésbe

Szarvason még időközi választást kell majd tartani Domokos László ÁSZ-elnöki kinevezése után.

Az áprilisi országgyűlési választáson Domokos László – akit az ÁSZ elnökének jelölt a Fidesz – a Békés megyei Szarvason és környékén szerzett egyéni mandátumot, így ha a parlament hétfőn megválasztja őt a számvevőszék elnökévé, akkor – mivel a két tisztség összeférhetetlen – a mandátumára időközi választást kell kiírni.

Az időközi országgyűlési képviselő-választást az Országos Választási Bizottság írja majd ki, az ok – vagyis a mandátum megüresedésétől – számított négy hónapon belülre. További előírás azonban, hogy nem lehet időközi választást tartani az általános választások évében január 1-je és augusztus 31-e között, így várhatóan az októberi önkormányzati választással egy időben dönthetnek a szarvasi választókerület polgárai az új országgyűlési képviselőjükről. Domokost egyébként július 5-i hatállyal neveznék ki.

Schmitt Pál a Fidesz-KDNP országos listájáról jutott be a Házba, azonban ha jövő kedden köztársasági elnökké választják őt, neki is le kell mondania mandátumáról.

A jogszabály szerint ha az országos listán megválasztott képviselő kiesik, helyére a jelölő szervezet a mandátum megüresedésétől számított 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet az illetékes választási bizottságnál. A pártszövetség a nevek sorrendjétől függetlenül, szabadon dönt arról, hogy a listáján szereplő – még be nem jutott – személyek közül kit jelöl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik