Belföld

Schmitt Pált javasolja Orbán Viktor államfőnek!

Régóta lehetett sejteni, hogy a miniszterelnök kit szeretne a köztársasági elnöki székben tudni.

Schmitt Pált javasolja Orbán Viktor miniszterelnök köztársasági elnöknek – jelentette be Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Az indoklásról azt mondta: a köztársaság első polgárának lenni súlyos, ámde tiszteletre méltó hivatás, és Orbán Viktor úgy látja, Schmitt Pál ennek a hivatásnak méltó módon fog és tud majd megfelelni.

Szijjártó Péter azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök a jelölésről szóló levelet eljuttatta Lázár János és Harrach Péter frakcióvezetőknek, és arra kérte őket, hogy a frakciószövetség csütörtök délutáni ülésén ismertessék annak tartalmát a képviselőkkel.

A bejelentést megelőzően a miniszterelnök szóvivője közölte: Orbán Viktor a döntés előtt konzultált a Fidesz országos elnökségével, megbeszélést folytatott a lehetséges jelöltekkel, és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség elnökségével.

Az Országgyűlés jelenlegi elnökét tehát még a képviselőcsoportnek is támogatnia kell, de nagy valószínűséggel megkapja 50 kormánypárti képviselő ajánlását június 25-éig, vagyis a jelölési időszak végéig.

A köztársasági elnök személyéről június 29-én dönthet a parlament. Eredménytelen szavazás esetén akár három fordulót is rendezhetnek, így elviekben június 30-áig eltarthat a választási folyamat, ám erre a kétharmados kormánytöbbség miatt csekély az esély. A Fidesz-KDNP frakciószövetség várhatóan már az első körben dönt Schmitt Pál államfővé választásáról.

A kormánypárti jelölt riválisa egyébként Balogh András thaiföldi nagykövet lesz, akit az MSZP javasolt köztársasági elnöknek. Őt kedden a Fidesz alkalmasnak tartotta a feladatra. Schmitt Pál Sólyom Lászlót válthatja a poszton augusztusban.

Az új államfőnek az alkotmány értelmében több tisztségéről és juttatásáról le kell monadnia. Hogy mitől kell Schmittnek megválnia augusztustól, arról bővebben itt olvashat!

Schmitt Pál örömmel fogadta, hogy Orbán Viktor őt javasolta köztársasági elnöknek. Közölte, hogy terveiről és elképzeléseiről csütörtökön számol be a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek.

AJÁNLOTT LINK:

Schmitt Pál életrajza

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik