Belföld

Schmitt Pálnak sok mindenről le kell mondania

24.hu
24.hu

2010. 06. 23. 11:38

Nemcsak parlamenti, hanem MOB-elnök és országgyűlési képviselő sem lehet az alkotmány szerint.

Schmitt Pál még nem jelölt. Ehhez az kell, hogy június 25-éig, pénteken 12 óráig legalább 50 képviselő Schmitt Pált jelölje államfőnek Schmitt Pál házelnöknél, aki a köztársaságielnök-választást június 29-ére és június 30-ára tűzte ki.

Schmitt Pált minden bizonnyal már június 29-én, kedden 13 órakor megválasztják, ezt követően 14 óra 30 perckor már esküt is tehet. Schmitt Pálnak vélhetően még megválasztása előtt le kell mondania házelnöki posztjáról.

A tisztséget a hírek szerint Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke “örökli” tőle. Az Alkotmány 30. § (1) szerint ugyanis a köztársasági elnöki tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi és politikai tisztséggel vagy megbízatással.

A köztársasági elnök más kereső foglalkozást nem folytathat, és egyéb tevékenységéért – a szerzői jogi védelem alá eső tevékenységet kivéve – díjazást nem fogadhat el, így Schmitt Pálnak vélhetően le kell mondania olimpiai bajnoki életjáradékáról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.