Belföld

Ügyészségen folytatódik a felsőzsolcaiak ügye

Emberi mulasztást sejtenek az árvízi pusztítás hátterében.

A Felsőzsolcát elöntő árvíz, illetve a védekezés hiányosságai miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen a város egyik önkormányzati képviselője. Milánkovich Ernő szerint az árvíz emberi mulasztás eredménye is.

Az ártér beépítése, az M30-as autópálya nem megfelelő megépítése, az árvízi védművek kiépítetlensége és a védekezésben tapasztalt hiányosságok felvetik a büntetőjogi felelősség kérdését is – írta beadványában.

Az árvízi védekezés alatt a különböző hatóságok nem megfelelően jártak el, ezzel nagy károkat okoztak a felsőzsolcaiaknak, akiknek szerinte világosan látniuk kell, mik voltak azok az okok, amik a város elöntéséhez vezettek.

A Miskolc melletti, hétezer lakosú városban több mint 160 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, az árvíz több mint 5 ezer embernek okozott kárt. Csupán az önkormányzati intézmények ingatlanjaiban legkevesebb 1,2 milliárd forintra becsülik a kárt.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára a minap jelentette be, hogy meneszti Filotás Ildikót, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi Vízügyi Felügyelőség vezetőjét és azokat, akik hozzájárultak ahhoz, hogy Felsőzsolca és Miskolc között bevásárlóközpontok épülhessenek a Sajó árterébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik