Belföld

Sok pénzt nyelnek el a rektorok

A legkevesebbet a nemzetvédelmi egyetem rektora kapja, igaz ő rács mögött is.

Nem keresnek rosszul az államilag támogatott egyetemek, főiskolák vezetői. A Blikk egy lista alapján azt írja, a 29 intézmény vezetője havi bruttó 57,06 millió forintra, évi 684 millió forintra jogosult.

A legjobban a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor jár, akinek csaknem havi 3,5 millió forint üti a markát. A legkevesebbet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem első embere keresi. A havi bruttó 750 ezer forintot Szabó Jánosnak annak dacára utalják, hogy befolyással üzérkedés gyanújával februárban letartóztatták.

Az egyetemek, főiskolák vezetői sokáig titkolták bérüket, de a bíróság megállapította, hogy mivel az intézmények állami pénzből is gazdálkodnak, a vezetőket állami forintokból fizetik, a fizetés tehát közérdekű adat.

A legjobban fizetett 12 rektor vélhetően búcsút inthet pénze egy részének, hiszen a kormányfő akciótervében többek között szerepel kiugróan magas fizetések megkurtítása. Ez vélhetően a rektorokra is vonatkozik – mondták a Blikknek a tárca oktatási államtitkárságán.

Ajánlott link:

3,5 millió a rektori csúcspénz (Blikk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik