Belföld

Jövőre startolhat az össznépi bringázás Budapesten!

A tervek szerint 2011 nyarán már tekerni lehetne a közösségi kerékpárokkal.

74 kerékpárdokkolóval indulhat 2011. július 1-jétől a közösségi bringázás Budapesten – írja az [origo]. Az össznépi kerékpározás lényege, hogy a lakók egy bizonyos – nem túl magas pénzösszeg – fejében szinte korlátlan mennyiségben használhatják a város különböző pontjain elszórt, úgynevezett dokkolókban tárolt egyedi bicikliket. Európa nagyvárosai közül Rómában, Párizsban és Barcelonában is népszerű ez a közlekedési mód.

A tervek szerint a magyar fővárosban egy egyszeri, ötezer forintos regisztrációs díj ellenében lehet majd igénybe venni a szolgáltatást, az erre kiadott kártyával. Egy bringát egyszerre csak fél óráig lehetne majd használni, de két dokkoló között csak 400-500 méter lesz a távolság, így ha kártyánk segítségével új kerékpárt veszünk igénybe, akkor újra ketyegni kezd az óra. Egyetlen bicikli időn túli igénybevétele esetén a mindenkori BKV-jegy árát kell kifizetni minden megkezdett félóra után.

A közösségi kerékpározás nagyjából a belváros 7 négyzetkilométeres területét fedné le: Budán főleg a Duna mentén lennének tárolók, de a vonal a lágymányosi campustól a Széna térig nyúlna. Pesten a József körút, a Városliget és a Szent István park környéke lenne a határ. Ezen belül szinte lépten-nyomon dokkolni lehet majd a kerékpárokat. Az optimistább becslések szerint a szolgáltatást változó rendszerességgel, akár több százezer ember venné igénybe, 22 ezren pedig az autójukat is otthon hagynák a tekerésért cserébe.

A rendszer kiépítése kicsit több mint 1 milliárd forintba fog kerülni, az összeg nagy részét az Európai Unió állja.

Közösségi biciklizés Barcelonában, avagy a Bicing

AJÁNLOTT LINK:

Jön a közös bicikli Budapestre ([origo])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik