Belföld

Fordulat az alkoholfronton a VII. kerületben

Az MSZP-frakció meggondolta magát, és mégis bevezetné az éjfél utáni szesztilalmat Erzsébetvárosban.

Újabb kerületben tilthatják meg az alkoholárusítást éjfél után – írja a Hírszerző. A főváros VII. kerületének közgyűlése Gergely József alpolgármester javaslatára fogadhatja el az új rendeletet.

A terézvárosi alkoholstop bevezetése idején egyébként még nem tartották szükségesnek a többségben lévő erzsébetvárosi szocialisták, hogy ők is hasonló jogszabályt alkossanak Azóta azonban nagyot változott a helyzet – írja az internetes lap.

Információjuk szerint a kerület vezetése a sűrűsödő lakossági bejelentésekkel indokolja az előterjesztést, amelyet egyelőre az MSZP kívül egyetlen frakció sem támogat. A szórakozóhelyek aláírásgyűjtésbe kezdtek a rendeletet ellen.

A szesztilalom jogi háttere

Az önkormányzatok a kereskedelmi törvényben foglalt jogaiknak megfelelően valójában csak az üzletek éjszakai nyitva tartását korlátozhatják, nem vezethetnek be szesztilalmat. Viszont a lakóközösség érdekében a nyitva tartás feltételéül szabhatják például azt, hogy az éjjel-nappali boltok nem adhatnak el szeszesitalt éjfél után. A jelenlegi jogértelmezés szerint a kereskedelmi törvény ebben tág határokat szab az önkormányzatoknak.

AJÁNLOTT LINK:

Csendrendelet jöhet az Erzsébetvárosban is (Hírszerző)
Tetszik, nem teszik, nincs pia! (RTL Klub)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik