Belföld

Még a toronyórát is leverte a jég

A Mezőhegyes környéki mezőgazdasági termelőket 3,5-4 milliárd, míg a települést több száz millió forintos kár érte.

Csanádi István, a Békés megyei város polgármestere hétfőn az MTI-érdeklődésére elmondta: az első, nem végleges becslések szerint a Ménesbirtok Zrt.-t, valamint a többi mezőgazdasági vállalkozást 3,5-4 milliárd forintra becsülhető kár érte a pénteki vihar miatt, míg az épületekben több százmillió forint kár keletkezett.

A város ingatlanjainak majdnem a felét, a 2899-ből 1368-at érte kisebb-nagyobb kár. A sérült ingatlanok 25 százalékában jelentős a sérülés, például beszakadt a tető, vagy kidőlt a kémény, míg a fennmaradó épületekben elsősorban a nyílászárók üvegei törtek ki, vagy a tetőcserép, esetleg a homlokzatok vakolata sérült meg a jégverés miatt. A sérült ingatlanok közül 923 rendelkezik biztosítással.

Szavai szerint jelentős kár keletkezett a gépjárművekben is, hiszen számtalan autó szélvédője tört be, vagy sérült meg a karosszéria.

Az önkormányzatnak mind a 12 ingatlanja kárt szenvedett. A polgármester a kormánytól vár segítséget, mert, mint mondta, a város eleve 210 millió forintos forráshiánnyal kénytelen szembe nézni ebben az évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik