Belföld

Jelölés helyett kijelölik a fideszes polgármestereket?

Van olyan párttag, aki „demokratúráról” beszél a párt belső ügyei kapcsán.

Több településen is heves viták bontakoztak ki a fideszes polgármester-jelölések kapcsán – írja a Hírszerző. A konfliktusokat jellemzően az okozza, hogy a helyi párttagság az ottani, illetve a központi vezetés más-más személyt javasol városvezetőnek.

Budaörsön például majdnem botrányba fulladt a jelöltállítás, miután a 2002-ben is induló Ritter Imrét kétharmados többséggel támogatta a helyi tagság, de a vezetés már a KDNP színeiben politizáló Kapitány Gábor mellé akart állni. Végül az a megoldás született, hogy a párt központi vezetésére bízták a döntést.

„Demokratúra van a Fideszben!” – ezt állítja egy csalódott budapesti képviselő, aki eséllyel pályázhatott volna kerülete polgármesterének, ha nem alakították volna máshogy a jelölést felülről. Véleménye szerint a kormánypártok most azt a taktikát folytatják, amit az MSZP 2002-ben: azaz, hogy országgyűlési képviselőket javasolnának a polgármesteri székekbe. Ez népszerűség-növekedéséből származó előnyt jelentene számukra a 2014-es parlamenti választásokra.

Kósa Lajos szerint jelenleg „sokadrangú kérdés”, hogy négy év múlva ki lehet majd egyéni képviselőjelölt, de azt elismerte, hogy egy polgármester, pozíciója által, valóban sokat profitálhat. A párt ügyvezető alelnöke leszögezte, hogy az önkormányzati választások jelöltállításai 99 százalékban rendben zajlanak.

AJÁNLOTT LINK:

Több helyen belharc kíséri a Fidesz jelöltállítását (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik