Belföld

Fittyet hány a Fidesz Sólyom érvelésére

Újra szavaznak a kormánytisztviselőkről szóló törvényről: marad az indokolatlan kirúgás.

Újra szavazásra bocsátja a Fidesz a kormánytisztviselőkről szóló törvényjavaslatot, amelyet Sólyom László köztársasági elnök egyszer már visszaküldött az Országgyűlésnek megfontolásra. Az államfő nem értett egyet azzal a rendelkezéssel, amely szerint a tisztviselőket indoklás nélkül lehetne kirúgni a minisztériumokból és a központi állami szervekből.

A Fidesz úgy látja: nem állja meg a helyét Sólyom indoklása, miszerint a szóban forgó szabályozás nem áll összhangban az Európai Unió Alapjogi Chartájával, amely tiltja az indokolatlan elbocsátást. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára ugyan benyújtott egy módosító indítványt a törvényjavaslathoz, de ebben nem vette figyelembe Sólyom kifogásait. A köztársasági elnök érvelésével vitába szállva indoklásában azt írta: az EU munkajogi irányelvei csak a versenyszférára vonatkoznak, a tagállamok közszolgálati alkalmazása pedig belügy.

Ha Sólyom a törvénynek ezt a változatát sem fogadja el, még elküldheti azt az Alkotmánybíróságnak véleményezésre. A testület soron kívül tárgyal a jogszabályról, és ha alkotmányellenesnek találja, akkor újra a parlament elé kerülhet.

AJÁNLOTT LINK:

Nem hallgatott a Fidesz Sólyomra ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik