Belföld

Egy tollvonással elvették 30 ezer kereskedő szakmáját

A munkáltató fejenként 16 ezer forinttal kevesebbet fizet így.

A Bajnai-kormány a kereskedelmi szakmák egy részénél eltörölte a végzettségi követelményt, így harmincezer kiskereskedelmi alkalmazott szembesülhet rövidesen azzal, hogy munkáltatója csak minimálbért fizet neki. Ez 16 ezer forinttal kevesebb, mint a 89.500 forintos szakmai minimálbér.

A Népszabadság szerint az előző kormány egyik utolsó intézkedéseként ugyanis úgy módosított egy jogszabályt, hogy a jövőben a munkáltatók zöldség-gyümölcs, vagy ruházati eladónak, papír-írószer kereskedőnek azt vehetnek fel, akit csak akarnak.

A szakszervezet szerint ez leértékeli az érintett szakmákat, a kereskedők viszont úgy vélik, az új előírások megfelelnek a piaci gyakorlatnak. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a rendelet főként a kisebb vállalkozásoknak kedvez.

A szakmai érdekképviselet a Népszabadságtól értesült az egy hónapja a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályról, és közölték: keresik a módját, hogy az új kormánynál felülvizsgáltassák a rendeletnek szerintük a szakmát ellehetetlenítő pontjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik