Belföld

Lassú apadás a Tiszán, áradás a Körösön

A Tisza Tiszafüred és Martfű között végig apad, a Hármas-Körösön viszont folytatódik a lassú, napi 4-10 centiméteres áradás.

A mért vízállások már meghaladják a másodfokú készültséghez rendelt szinteket – közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese szombaton, szolnoki sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt nap során a Tisza vízgyűjtőin mindenütt hullott csapadék, amelynek hatására a folyók külföldi szakaszain kisebb vízszint emelkedéseket regisztráltak – mondta Békési István.

Az igazgatóság által felügyelt 630 kilométer hosszúságú árvízvédelmi szakaszból 443 kilométeren harmad-, míg 82 kilométeren másodfokú készültség van érvényben. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában csaknem kétezer ember vett részt. Szolnok környékén, a Milléri szivattyútelepnél kialakult buzgár “bevédése” érdekében ellennyomó medence épült, a medencék környezetéből szivárgó vizet elvezetik. A tiszaroffi tározó területén folytatták a töltéshez sodródott szalmabálák eltávolítását – mondta Békési István.

A Hortobágy-Berettyó és Hármas-Körös vízrendszerébe öt csatornán keresztül másodpercenként 12 köbméter hígítóvizet juttatnak, ami várhatóan emeli a sok szerves anyagot tartalmazó víz oxigén tartalmát. A Hortobágy-Berettyó vizének levegőztetésében a gyulai és debreceni központú társigazgatóság is közreműködik szivattyúzással. A folyón tömeges halpusztulás történt, a közölt adat szerint egytonnányi haltetemet halásztak le.

Jelenleg a Közép-Tisza vidékén több mint 24 ezer hektáron áll a belvíz, az elöntött területből a vetés 10 ezer, a szántó 4850 hektárt tesz ki. A május közepe óta tartó belvízi védekezés során átemelt összes vízmennyiség elérte 100 millió köbmétert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik