Belföld

Vörös riasztást adtak ki

A legmagasabb, vörös riasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország déli, délkeleti részére, mert péntek este az adott régiókat újabb zivatarrendszer éri el, amely jégesővel és erős széllel járhat.

Kezdetben elsősorban a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén, majd a késő délelőtti óráktól az ország északi és keleti felén is számíthatunk zivatarokra. Heves zivatarok nagyobb valószínűséggel főként a nap második felében alakulnak ki.

A már említett heves kísérőjelenségekkel járó zivataroknak az ország déli, keleti és középső részén van nagyobb esélye, a legkisebb pedig az északnyugati, nyugati területeken. Elsősorban délen és keleten olyan -nyugatról kelet felé mozgó- zivatarrendszer is felépülhet, amely nagy területen okozhat heves kísérőjelenségeket – olvasható az OMSZ honlapján.

A zivatarokat többfelé viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és helyenként felhőszakadás (30-50 mm) kíséri. Míg a heves zivatarok károkozó szélrohammal (90 km/h), nagy méretű jéggel (akár 5 cm is) esetleg 50 mm-t meghaladó csapadékkal járhatnak együtt.

A zivatarok várhatóan az éjszaka második felében, kelet felé hagyják el az országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik