Belföld

Apad az ország

Mindenhol megszűnt a rendkívüli készültség az országban, a tiszai tetőzést leszámítva minden folyó apad, de a károk jelentősek, a 2,5 milliárd forintot is elérik. A Magosz a vidékfejlesztési miniszterhez fordult.

A Felső-Tisza, a Körösök és a Maros vízgyűjtőjére a hétvégére 20-30 milliméter csapadékot jeleznek előre, ami újabb kisebb árhullámokat indíthat el. A magyarországi folyók fővédvonalain 1656 kilométer hosszon van védelmi készültség. A Közép-Tiszán minden idők második legnagyobb terhelése éri a védvonalakat. A gátak változatlanul jól bírják a rendkívüli terhelést, de a töltéseknek még legalább másfél hétig kell tartaniuk a magas vízszinteket. A belvízzel elöntött területek nagysága változatlanul 156 ezer hektár. Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén elrendeltek belvízvédelmi készültséget.

Tetőzik a Tisza

Megszűnt a rendkívüli árvízvédelmi készültség a Tiszán és a Zagyván is. A rendkívüli készültséget a Zagyva mindkét partján elsőfokúra, míg a Tisza-tó körül harmadfokúra mérsékelték. A tájékoztatás szerint a Tisza árhulláma jelenleg Tiszaug és Csongrád térségében tetőzik, míg Szolnoknál a vízmércén 941 centiméteres értéket rögzítettek. A Hármas-Körös végig árad, a napi áradási ütem 5-7 centiméter között mozog.

A Körösökön újabb áradások várhatóak

Még nem érzékelhető a Tisza apadása a Hármas-Körösön, sőt a visszaduzzasztó hatás miatt a vízszint újabb öt centimétert emelkedett Szarvasnál. A tájékoztatás szerint a Hármas-Körös vízszintje péntekre elérte a 754 centimétert, de még messze van a harmadfokú árvízvédelem elrendeléséhez szükséges nyolc métertől. Némileg emelkedett a Hortobágy-Berettyó vízállása is az előző naphoz képest, ahol a tömeges halpusztulás során 10 mázsa haltetemet halásztak le. A pangó víz miatt mindkét folyón harmadfokú vízminőség-védelmi készültség van érvényben.

Közel 2,5 milliárd forintnyi kár Borsodban

Az előzetes felmérések alapján Borsod megyében mintegy 68,8 ezer hektáron keletkezett ár- és belvízi kár. A kár összege 2-2,5 milliárd forint – mondta a Magosz megyei vezetője pénteken. Görcsös Ferenc kifejtette: az árvizek mellett a tartósan sok eső és kialakult belvíz miatt a termelők a szükséges munkálatokat sem tudták elvégezni. Mintegy 18,4 ezer hektár tavaszi növényt nem sikerült elvetni, a munkák elmaradása miatt pedig a kártevők és a gombabetegségek további terméskiesést okoznak. A Magosz megyei vezetője hozzátette: mindezen okok miatt levelet küldtek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek, amelyben kilenc pontban foglalták össze kérésüket. Hangsúlyozta: jól tudják, milyen nehéz helyzetben van az ország, de ahhoz, hogy a gazdák túléljék a kialakult helyzetet, mindenképp segítségre van szükségük, mivel emberemlékezet óta ekkora árvíz nem sújtotta a térséget.

Útlezárások Borsodban, vízleeresztés a Balatonon

Bár az árhullám lényegében levonult a folyók Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszáról, több út még most sem járható vagy csak fél pályán lehet rajta autózni, így forgalomkorlátozásokra számíthatnak a sofőrök. A Tiszán és a Sajón egyelőre a kompok sem közlekednek – tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete.

Változatlanul magas a belvíz a Kapos Tolna megyei szakasza mentén, ezért a Közép- dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság péntektől összehangoltan végez vízleeresztéseket a Balatonból, a Velencei-tóból és a fehérvárcsurgói tározóból. Csonki István igazgató hozzátette: a fő probléma az, hogy bár a Dunán már levonult az árhullám, a folyam vízszintje még mindig magas, így nem tudja gyorsan befogadni a Sió-csatorna vizét, ráadásul a jövő héten újabb, kisebb árhullám várható. A Kapos középső és alsó szakasza mentén mintegy hatezer hektárnyi területet borít belvíz, a helyzet már négy hete nem változik, és ez idő alatt többször hullott nagy mennyiségű csapadék. A Kapos mentén jelenleg is harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Felfüggeszti a behajtásokat az OTP

Az OTP Bank a jelzáloggal terhelt, a májusi ítéletidőben, illetve az árvízben károsult ingatlanok esetében egyedi elbírálással lehetővé teszi, hogy a hatósági előírás szerinti, a hitel fedezetére kötött vagyonbiztosítás alapján a biztosító által térített, a bankra engedményezett kártérítést az érintett ügyfelek a károk helyreállítására fordíthassák. Mindehhez az szükséges, hogy az ügyfél írásban vagy személyesen megkeresse a hitelt folyósító OTP bankfiókot.

A bank tájékoztatása szerint az OTP Faktoring Zrt. azon esetekben, amelyeknél a kölcsön fedezete lakóingatlan, felfüggeszti a jogi behajtási eljárások megindítását, és szünetelteti a megindított végrehajtási eljárásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik