Belföld

Népszavazás: polgármester vagy képviselő

A Civil Mozgalom szerint a polgármestereknek saját településükön van a helyük, és a pártoknak nem a hatalom koncentrálására kell törekedniük.

Népszavazás kezdeményezésére aláírásgyűjtésbe kezdett szerdán a Civil Mozgalom annak érdekében, hogy az országgyűlési képviselői mandátum összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel. Seres Mária, a szervezet vezetője a budapesti Nyugati téri aluljáróban sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a polgármestereknek saját településükön van a helyük, és a pártoknak nem a hatalom koncentrálására kell törekedniük, mert “a mértéktelenség az értéktelenségbe csaphat át”.

A Civil Mozgalom vezetője szerint intő példa Toller László esete, aki Pécs polgármestereként szenvedett autóbalesetet és halála előtt évekig feküdt kómában, emiatt sem országgyűlési képviselői munkáját, sem a városvezetői teendőit nem tudta ellátni. Példaként említette Molnár Oszkár edelényi polgármestert is, aki ebben a ciklusban a városát ért árvízi katasztrófa miatt még nem vett részt az Országgyűlés munkájában.

Bár a szervezet tisztában van azzal, hogy az őszi önkormányzati választásokig nem születhet meg kezdeményezésükre az összeférhetetlenségi törvény, de úgy véli, jelzés és üzenet lehet azoknak az országgyűlési képviselőknek, akik polgármesterként is indulni szeretnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik