Belföld

Egyelőre nem korlátozzák a patikanyitást

Administrator
Administrator

2010. 06. 16. 07:09

A liberalizációt már nyáron visszavonják a kormánypártok, de őszig nem alkotnak új szabályt.

A szocialista-szabad demokrata kormány patikanyitási könnyítéseit már a nyár elején visszavonja a parlamenti többség, de új szabályt csak az őszi politikai szezonban alkotnak – tudta meg a Népszabadság Szócska Miklóstól, az egészségügyért felelős államtitkártól.

Az államtitkára a lapnak az új szabályozás szükségességét a rendszer rossz működésével indokolta. Azt mondta, az ellátás színvonala és egyenletessége a liberalizációval romlott: míg a városokban százával létesültek új gyógyszertárak, a vidéki betegek ellátása ellehetetlenül.

Az államtikár szerint a beteg érdeke, hogy ott nyíljon és működjön gyógyszertár, ahol arra a szükség van, és nem ott, ahol az befektetői érdeket szolgál. Azt mondta: a moratórium meghirdetésére azért is szükség volt, mert egyes gyógyszertárak tulajdonosi struktúrájában offshore cégek is megjelentek. Ez pedig nemkívánatos, mert az ilyen vállalkozásokban a gyógyszerész személyes és tulajdonosi felelőssége alig érvényesíthető. A szabályozás újragondolásának igényét erősíti, hogy a hazai patikapiaci szabályozás nem harmonizál az uniós előírásokkal.

A működtetési engedéllyel már rendelkező, de még meg nem nyitott patikák létesítését nem korlátozza a patikaalapítás felfüggesztése. De nem tiltja meg az ellátatlan területekre vonatkozó kérelmek elbírálását sem: ahol jelenleg nincs gyógyszertár, a moratórium ideje alatt is létesíthető patika.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.