Belföld

Az MSZP életben tartaná a már elfogadott Ptk.-t

Az Ab által kifogásolt felkészülési idő 2012-ig történő kitolását kezdeményezték szocialista képviselők.

MSZP-s képviselők az új polgári törvényköny (Ptk.) 2012. január 1-jei hatálybaléptetését kezdeményezik. Szerintük a következő másfél év elegendő felkészülési időt adna a kódex életbe léptetéséhez, így az egységes 2012-es hatályba léptetéssel orvosolhatóak a korábbi alkotmánybírósági aggályok.

Lamperth Mónika, Harangozó Tamás, Steiner Pál és Simon Gábor Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítási javaslata a Ptk.-t hatályba léptető jogszabályt, a Ptké.-t módosítaná, amelynek két rendelkezését az Alkotmánybíróság (Ab) ez év április 26-i határozatával alkotmányellenesnek nyilvánította. A testület úgy ítélte meg, hogy a hatályba lépés időpontja nem biztosít a szabályozás megismeréséhez és alkalmazásához kellő felkészülési időt. Így a Ptk. első két könyve nem lépett életbe ez év május 1-jén.

A szocialista képviselők azt indítványozzák, hogy a Ptk. valamennyi rendelkezése egységesen 2012. január 1-jén lépjen hatályba, egyúttal a Ptké. ekkor lépjen életbe.

A kormány hétfőn nyújtotta be saját előterjesztését, amelyben a Ptk.-ról szóló 2009. évi törvény hatályon kívül helyezését kezdeményezi, és még a múlt héten fogadott el egy határozatot, amellyel elindította az új Ptk. előkészítésének folyamatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik