Belföld

53 ház lakhatatlan Szabolcsban

A hétfői vihar által súlyosan megrongált hétszáz ház közül 53 lakhatatlan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, s 237 embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát - közölte Pernyák Sándor, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

A véglegesnek tekinthető adatok szerint a vihar 72 szabolcsi településen okozott kárt, ahol 165 ezer ember él. Ötvennégy településen 3.872 lakóház sérült meg, továbbá 141 önkormányzati és 26 egyházi épület – mondta a tűzoltó ezredes a megyei védelmi bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: 700 otthon súlyosan megrongálódott, az épületek tetejét teljesen levitte a tornádószerű szél, s 53 lakás lakhatatlan. Összesen 237 embert kellett kiköltöztetni.

A súlyosan sérült házakat statikusok vizsgálják meg, s ahová lehet, a helyreállításig visszaköltözhetnek a lakók, akiket az önkormányzatok és a rokonok, ismerősök fogadtak be ideiglenesen. A vihar által megrongált elektromos vezetékek miatt még szerdán délután is nyolc nyírségi település, Biri, Balkány, Bököny, Geszteréd, Szakoly, Nyírgelse, Nyírvasvári és Nyírcsászári volt áram nélkül, illetve részleges, utcákat érintő áramszünet is volt még több településen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik