Belföld

UV-B riasztást rendeltek el: negyed óra alatt leéghetünk!

A sugárzás kedden nagyon erős, akár 7,5-es is lehet.

UV-B riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat – adta hírül a Magyar Rádió internetes oldala. A sugárzás kedden nagyon erős, akár 7,5-es is lehet. Ilyen erősség mellett akár negyed óra alatt is le lehet égni a napon, a sugárzás rákkeltő és betegségeket okozhat.

Az előrejelzések szerint csak délutántól növekedik meg a felhőzet nyugaton, délnyugaton, de nem várható nagyobb eső. A hőmérséklet délután 24 és 29, este 17 és 22 fok között alakul. A Balatonnál elsőfokú a viharjelzés.

Jótanácsok a kánikulára

A kánikulai meleg és a vakáció beköszöntésének alkalmából a tűzoltóság idén is felhívja a figyelmet a szükséges óvintézkedésekre.

A nagy melegben vélhetően sokan keresik majd fel a vízpartokat. A szóvivő ezzel összefüggésben arra figyelmezteti a fürdőzőket, hogy felhevült testtel ne ugorjanak be a hideg vízbe, ne ússzanak teli hassal vagy ittasan. A természetes vizek esetében csak a kijelölt helyeken menjenek be a vízbe. Hangsúlyozta, hogy áradó vízben, kikötők és hidak környékén, hajózási útvonalakon, bányatavakban tilos és életveszélyes fürödni. Hozzátette hogy a gyermekeket ne hagyják a vízben, a vízparton felügyelet nélkül. Ha a sodrás elvisz valamilyen játékot, semmiképpen se vessék magukat utána. A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, hogy ne térjenek le a kijelölt turistaútról és mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról.

Dobson Tibor arra is figyelmeztetett: ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló autóban, mert az pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet. Ne hagyjunk a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak – mondta. Hozzátette, hogy ha felhevült az autó motorja, akkor a gépkocsival ne álljanak száraz aljnövényzetre, mert a gaz és az autó is lángra kaphat.
Dobson Tibor rámutatott, hogy szemét- és gazégetésnél, illetve a szabadban szervezett sütögetés alkalmával a tűzrakás helyét csak azután hagyják el, miután meggyőződtek arról, hogy a tűz nem gyullad meg újra.

AJÁNLOTT LINK:

Sok napsütés, UV-B riasztás (MR1-Kossuth.hu)
Országos Meteorológiai Szolgálat, UV-B előrejelzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik