Belföld

Fideszes képviselők is módosítanák a médiacsomagot

Administrator
Administrator

2010. 06. 15. 20:03

Azt kezdeményezik, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét ne a miniszterelnök, hanem az Országgyűlés nevezze ki.

Kővári János és Révész Máriusz fideszes képviselők azt kezdeményezik, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét ne a miniszterelnök nevezze ki, hanem az Országgyűlés válassza meg 9 évre. Kapcsolódó módosító indítványuk alapján a hatóság elnökének megválasztásához a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazata volna szükséges. Indoklásuk szerint célszerűbb, ha egy 9 éves kinevezésről a parlament, és nem a kormányfő határoz.

A fideszes képviselők azt is javasolják, hogy az alkotmány továbbra is szabad véleménynyilvánításhoz való jogot garantálja. A Cser-Palkovics András és Rogán Antal által jegyzett alkotmánymódosítás a szólásszabadság kitételre cserélné a hatályos alaptörvényben a véleménynyilvánítás szabadságaként nevesített jogot.

Kővári János és Révész Máriusz szerint azonban a szólásszabadság szűkebb fogalom, mint a véleménynyilvánítási szabadság, ezért fenntartanák a véleményszabadság megfogalmazást. Szorgalmazzák továbbá, hogy az alkotmány ne csupán az állampolgárok, hanem mindenki számára garantálja a megfelelő tájékoztatáshoz való jogot.

Javaslatuk értelmében az alaptörvény kimondaná, hogy “a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez, illetőleg terjesztéséhez”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.