Belföld

Még nyáron leváltják az APEH vezetését

Jogértelmezési gond akadt az adóhatóság elnökének, Szikora Jánosnak az eltávolítása körül.

A nemzetgazdasági miniszter a lehető legkorábbi időpontban végrehajtja a személycseréket az APEH élén. A Magyar Nemzet érdeklődésére a tárca sajtóosztálya tudatta, semmiképpen sem tartanak szeptemberig a személycserék.

Így biztosnak tűnik, hogy még nyáron megválnak a jelenlegi elnöktől. Szikora János eltávolítása azonban nem lesz könnyű, mert egy 2007-es jogszabály-módosítás kimondja, hogy vezetői megbízása határozott idejű, 2013-ig tart.

A Magyar Nemzet szerint ugyanakkor Szikora közszolgálati jogviszonya határozatlan idejű, s egy napokban elfogadott törvény alapján ez két hónap felmentési idővel indoklás nélkül megszüntethető.

A minisztérium ismertetésére hivatkozva a Magyar Nemzet azt írta: egyes jogértelmezések szerint kérdéses, hogy a közszolgálati jogviszonyról szóló rendelkezések elválaszthatók-e a vezetői megbízásra vonatkozó szabályoktól.

Az utódról a tárca szerint még korai nyilatkozni, ám – mint korábban megírtuk – szinte mindenki biztrosra veszi, hogy az APEH elnöke Vida Ildikó lesz, aki az előző Orbán-kormány idején előbb elnökhelyettes, majd Simicska Lajos lemondása után az adóhivatal elnöke volt 2002-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik