Belföld

Lázár: működőképességének határára jutott az állam

A Fidesz politikusa szerint politikai mutyik helyett most egyértelmű döntésekre van szükség.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a magyar állam a működőképességének határára jutott, ezért “politikai mutyik” helyett most egyértelmű döntésekre van szükség. Lázár János ezt hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján mondta kérdésre válaszolva.

Azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybírók jelölésének tervezett, új rendszerével összefüggésben több civil szervezet aggályokat fogalmazott meg, Lázár János azt mondta: azt kéri a civil szervezetektől, jogvédő szervezetektől, hogy arról is alakítsanak ki véleményt, hogyan létezhet az, hogy egy jól működő demokráciában hiányzik két alkotmánybíró, és nincs például elnöke a Magyar Televíziónak, valamint az Állami Számvevőszéknek sem.

“A nemzeti együttműködés jegyében nekünk az az érdekünk, hogy nagyon magasan kvalifikált, a szakmai világban elismert, jó hírnévnek örvendő, respektált alkotmánybírók legyenek, akiknek a szakmai felkészültségéhez kétség nem férhet” – hangsúlyozta.

Lázár János beszámolt arról is, hogy megkezdődtek azok az egyeztetések, amelyeknek lefolytatására Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök kérte meg őt.

A Fidesz június 25-én délig meg fogja tenni a jelölését. Ezen időpontig a frakció több alkalommal tárgyal majd, a jelölés után pedig június 28-án “fogunk élni a végső döntés lehetőségével és jogával” – fejtette ki.

Közölte: sürgetik az Országgyűlést, hogy minél hamarabb pótolja a hiányzó alkotmánybírókat, és hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságát is válassza újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik