Belföld

Június 29-én választják az új köztársasági elnököt

Administrator
Administrator

2010. 06. 14. 14:26

Június 29-ére és 30-ára tűzte ki az államfőválasztás időpontját Schmitt Pál - erősítette meg múlt szerdai közlését a házelnök a parlamentben.

A házelnök hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén beszámolt arról, hogy a Házbizottság szerdai ülésén tájékoztatta a frakciókat a köztársaságielnök-választási eljárásról, a testület ezt egyhangúlag tudomásul vette és egyidejűleg módosította állásfoglalását a választási eljárás rendjéről: eszerint a választás első és második fordulója ugyanazon a napon is megtartható.

Schmitt Pál közölte, hogy az első ajánlás benyújtásának határidejét június 25-én, pénteken 12 órában állapítja meg. A Házbizottság június 28-án ülésezik és elbírálja a jelölések érvényességét – tette hozzá.

A titkos szavazás első fordulója június 29-én, kedden 13 órakor lesz. Eredményes szavazás esetén az ünnepélyes eskütétel ezt követően, még aznap megtörténhet. Eredménytelen első forduló esetén a második jelölés határideje június 29., kedd 16 óra, ennek érvényességét a Házbizottság 16.15-kor kezdődő ülésén bírálja el – folytatta a házelnök. Hozzátette: a második fordulóra ugyanezen a napon 18 órakor kerül sor, eredményes szavazás esetén az ünnepélyes eskütétel ez után mintegy másfél órával történik. Amennyiben a második forduló is eredménytelen lenne, a harmadik fordulóra június 30-án, szerdán 10 órakor kerül sor, és az ünnepélyes eskütétel pedig ezt követően másfél órával történik – közölte Schmitt Pál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.