Belföld

A Jobbik eltávolíttatná Károlyi szobrát a Kossuth térről

A párt szerint a Kossuth térre csak olyan történelmi személyiségek emlékműve kerülhetne, akik munkásságukkal az ország felemelkedését szolgálták.

A Jobbik hétfőn határozati javaslatban kezdeményezte Károlyi Mihály szobrának eltávolítását a fővárosi Kossuth térről. Hegedűs Lorántné és Hegedűs Tamás képviselők javaslatukban azt kérik, hogy a trianoni döntés 90. évfordulójának évében a parlament nyilvánítsa ki, hogy a “Kossuth tér nemzetünk történelmének központi tere, amely a magyar nép összetartozásának és nemzeti önérzetének szimbolikus helyszíne”.

A javaslat szövege szerint erre való tekintettel ezen a téren “csak olyan történelmi személyiség emléke megőrzését, szobrának elhelyezését támogatja, aki munkásságával Magyarország felemelkedését, népének javát és boldogulását szolgálta, példamutató életével a következő nemzedékek számára követendő utat jelölt ki”.

A benyújtók indítványozzák, hogy ezek alapján a parlament kérje fel a kormányt: Károlyi Mihály szobrát helyezzék át a budatétényi Memento Parkba. Emellett azt is kezdeményeznék a területileg illetékes V. kerületi önkormányzatnál, hogy az 1934-es állapotnak megfelelően állítsák fel a téren Tisza István szobrát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik