Belföld

Szőcs Géza összekeverte a genetikát a nyelvészettel

Az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára genetikai alapon tenne igazságot a tévhitek ügyében.

Finnugorok vagyunk-e genetikailag, avagy finnugor eredetű-e a magyar nyelv? Ezt a két kérdést mossa össze az új Orbán-kormány kulturális államtitkára az Indexnek adott interjúban. Szőcs Géza szerint az általa javasolt – Julianus Barátról elnevezett – program célja a magyarság genetikai kapcsolatrendszerének feltérképezése – írja a Nyelv és Tudomány.

Az interjúban a kulturális államtitkár azt mondta, az általa csak röviden „finnugor elméletnek” nevezett – a nyelvészek által általánosan elfogadott – elméletet genetikai módszerekkel szeretné megcáfolni. A szakmai folyóirat szerint a magyar nyelv finnugor származása nyelvészeti kérdés, “a laikusok mégis gyakran összekeverik a genetikát a nyelvészettel.”

A finnugor elméletet mint olyat tehát nem lehet genetikai módszerekkel fölülvizsgálni. A Szőcs Géza által felvetett Julianus Barát Program genetikai kutatásai természetesen ettől függetlenül érdekes eredményeket hozhatnak a magyarság genetikai összetételére vonatkozóan – ám semmiféleképpen se cáfolhatják meg a magyar nyelv finnugor eredetét.

A kulturális terület új irányítója egyébként az Indexnek elismerte, hogy egy ilyen tudományos alapvetéssel neki nem kellene. Szőcs azt mondta, ez inkább “az Akadémia feladata volna. Ám a kulturális diskurzusokban jelennek meg folyamatosan a délibábos viták, a sületlenségek. A kevésbé képzett emberek fantáziáját ez megragadja, és végső fokon a nemzeti identitásukban okoz zavart.

Ajánlott linkek:

A FIDESZ is felülvizsgálná a finnugor elméletet (Nyelv és Tudomány)
Másvalakinek meg adok, mert a cimborám (index)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik