Belföld

Szőcs Géza összekeverte a genetikát a nyelvészettel

24.hu
24.hu

2010. 06. 11. 14:19

Az Orbán-kormány kultúráért felelős államtitkára genetikai alapon tenne igazságot a tévhitek ügyében.

Finnugorok vagyunk-e genetikailag, avagy finnugor eredetű-e a magyar nyelv? Ezt a két kérdést mossa össze az új Orbán-kormány kulturális államtitkára az Indexnek adott interjúban. Szőcs Géza szerint az általa javasolt – Julianus Barátról elnevezett – program célja a magyarság genetikai kapcsolatrendszerének feltérképezése – írja a Nyelv és Tudomány.

Az interjúban a kulturális államtitkár azt mondta, az általa csak röviden „finnugor elméletnek” nevezett – a nyelvészek által általánosan elfogadott – elméletet genetikai módszerekkel szeretné megcáfolni. A szakmai folyóirat szerint a magyar nyelv finnugor származása nyelvészeti kérdés, “a laikusok mégis gyakran összekeverik a genetikát a nyelvészettel.”

A finnugor elméletet mint olyat tehát nem lehet genetikai módszerekkel fölülvizsgálni. A Szőcs Géza által felvetett Julianus Barát Program genetikai kutatásai természetesen ettől függetlenül érdekes eredményeket hozhatnak a magyarság genetikai összetételére vonatkozóan – ám semmiféleképpen se cáfolhatják meg a magyar nyelv finnugor eredetét.

A kulturális terület új irányítója egyébként az Indexnek elismerte, hogy egy ilyen tudományos alapvetéssel neki nem kellene. Szőcs azt mondta, ez inkább “az Akadémia feladata volna. Ám a kulturális diskurzusokban jelennek meg folyamatosan a délibábos viták, a sületlenségek. A kevésbé képzett emberek fantáziáját ez megragadja, és végső fokon a nemzeti identitásukban okoz zavart.

Ajánlott linkek:

A FIDESZ is felülvizsgálná a finnugor elméletet (Nyelv és Tudomány)
Másvalakinek meg adok, mert a cimborám (index)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.