Belföld

Nem sztrájkolnának a közszféra dolgozói

Akiket érint a kormány 15 százalékos bértömegcsökkentése, inkább tárgyalóasztalhoz ülnének.

Nem készülnek sztrájkra a közszférában dolgozók, de a kormány akciótervének intézkedéseit több szakszervezetük is kifogásolja – írja a Népszabadság. Orbán Viktor miniszterlenök ugyanis kedden bejelentette: 15 százalékos bértömegcsökkentést kívánnak végrehajtani a közigazgatásban, ami Fellegi Tamás, nemzeti erőforrás miniszter szerint 48 milliárd forintos elvonást jelent a költségvetésből.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azt állítja, velük senki sem egyeztetett erről, ezért nagy a bizonytalanság. Kónya Péter szerint ezt csak fokozza a honvédségi vezérkar leváltása, illetve a hasonló „tisztogató akció” terve a rendőrségnél.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke kifejtette, hogy mást jelent a 15 százalékos bértömegcsökkentés és mást a 48 milliárdos elvonás. Utóbbi másfél havi fizetésmegvonást és tízezrek elbocsátását jelenti – hangsúlyozza a SZEF vezetője.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint a munkáltatóknak nem sok választásuk lesz, mert a bértömegcsökkentés után ők már nehezen tudnának többet elvonni a dolgozóktól, ezért marad az indoklás nélküli felmondás – mint mondja – ma már legfeljebb két hónap végkielégítéssel. Kuti László úgy véli: nincs értelme sztrájkolni, mert nyáron erre kevesen kaphatók, inkább tárgyalóasztalhoz ülnének a kormány képviselőivel.

Kerpen Gábor, a Pedagógus Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta: rájuk az ezek az intézkedések nem vonatkoznak. Véleménye szerint létre lehet hozni a nem anyagi elismerések olyan rendszerét, ami az ezek miatt esetleg fellépő motivációcsökkenés hatását ellensúlyozza.

„Akár még jól is járhatunk az intézkedéssel” – ezt mondta Cser Ágnes a napilapnak. Az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke úgy látja, sokan ülnek köztisztviselői székekben, akik arra méltatlanok, ezért a tervezett lépések öntisztulást hozhatnak. A vezető szerint a kormány most bejelentett intézkedései kiegyenlíthetik a közalkalmazottként foglalkoztatott egészségügyi dolgozók helyzetét azokéval, akiket eddig nem ilyen státuszban alkalmaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik