Belföld

Ügynökmúltjáról faggatják az evangélikus rektort

Tényfeltáró bizottság keresi fel ügynökmúltja miatt az evangélikus rektort.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) tényfeltáró bizottsága a közeljövőben felkeresi Szabó Lajost, az Evangélikus Hittudományi Egyetem kinevezett rektorát, aki korabeli dokumentumok tanúsága szerint együttműködött a Kádár-rendszer állambiztonsági szolgálatával – közölte az egyház. Mint a hírlevélben olvasható, Szabó Lajos február 24-én történt rektori jelöléséről a tényfeltáró bizottságot nem értesítették, így a munkacsoport nem tudta megvizsgálni a jelölt esetleges állambiztonsági érintettségét.

Több mint két hónappal a rektorjelölés után, május 12-én jutott a bizottság tudomására, hogy előző nap az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából előkerült Szabó Lajos 6-os kartonja. Az irat szerint Szabó Lajos az állambiztonsági szervek nyilvántartásában mint hálózati személy – titkos megbízott – szerepel. Az új információról a bizottság még aznap tájékoztatta az egyház országos elnökségét.

Szabó Lajos egykori állambiztonsági kapcsolatát a Háló című kiadványsorozat – amely a tervek szerint nyolc-kilenc könyvből áll majd – ismerteti a jövőben. Eddig a sorozat “nulladik” kötete jelent meg, amely felvázolja az 1945 és 1990 közötti korszak kutatásának sajátosságait, és vizsgálja azt is, hogy a tényfeltárás mennyire befolyásolja egy-egy egyházközség jelenlegi közösségi életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik