Belföld

Holnaptól hőségriasztás

Marad az UV-B figyelmeztetés, jön a hőségriasztás.

Marad a napos idő, fátyolfelhővel, csapadék nélkül. Többfelé megélénkül, északnyugaton helyenként megerősödik a déli szél. Ezúttal a hőség miatt intenek óvatosságra a szakemberek. A hőmérséklet délután általában 29 és 33, késő este 22 és 27 fok között alakul.

A napi középhőmérséklet – az északkeleti országrész kivételével – 25 fok fölött valószínű, amire már figyelmeztető előrejelzést (narancs) adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Holnaptól 2. fokozatú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Pénteken és szombaton országszerte 25 és 27 fok között várható az átlaghőmérséklet. Vasárnap az ország déli, délkeleti részén még 25, 26 fok körül, az északi és a nyugati megyékben azonban már 25 fok alatt valószínű a napi középhőmérséklet.

Emiatt Falus Ferenc országos tiszti főorvos 2. fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől és felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg.

Így többek között az esti órákban, ahol szükséges, locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Aki teheti, töltse árnyas helyen a déli órákat azért is, mert nagyon erős – 7,7-es – UV-B-sugárzás várható. Az UV-B-skála egytől tízig terjed: minél magasabb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV-sugárzás az emberi szemet és a bőrt is károsíthatja.

Az előrejelzések szerint a fővárosban a délutáni és az esti órákban a szálló por, az ózon és a nitrogén-dioxid koncentrációja elérheti az egészségügyi határértéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik