Belföld

Gyurcsány: Orbán a legjobb Kóka-tanítvány

A volt kormányfő szerint Robin Hood forog a sírjában az új adótervek láttán.

„Szegény Fizess!” – ezzel a címmel jelent meg szerdán reggel Gyurcsány Ferenc volt kormányfő blogbejegyzése. Az MSZP-s politikus hevesen bírálja a kormány új adótervét, amely szerint fokozatosan egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót vezetne be 2 év leforgása alatt. Gyurcsány véleménye szerint az ő idején ezt a politikát az SZDSZ képviselte, ezért Orbán Viktort Kóka János legjobb tanítványának nevezi.

„Robin Hood forog a sírjában! A melósok szívnak a főnökök meg röhögnek a markukba” – fogalmaz az egykori miniszterelnök. Szerinte, aki 200 ezer forint alatt keres, annak sok ezer forinttal kevesebb marad majd a zsebében a változások után. Az jár jól igazán – véli a volt kormányfő -, aki több mint félmillió forintot visz haza, mert így az új adószabályok bevezetése után, akár 60 ezer forinttal is kevesebbet fizethet az államnak.

Gyurcsány szerint teljesen világos, hogy Orbán Viktor hazudott, amikor azt mondta, hogy mindenki jól jár az adórendszer átalakításával. Sérelmezi, hogy a kormányoldalról ma már senki sem beszél azonnali, radikális adócsökkentésről. Azt is megjegyzi, hogy Orbán a költségvetési hiánycél betartását most „üdvözítőnek látja”, míg 2006 és 2010 között az „ördögtől valónak” tartotta. Szerinte természetes, hogy ilyen körülmények között a piac pozitívan reagált a kormányfő bejelentésére, de őket nem érdekli – írja Gyurcsány -, hogy „a hiány fenntartása mögött az adóterhek szociálisan elfogadhatatlan súlyos átrendezése valósul meg”.

A volt kormányfő hangsúlyozza: ez a program a felső középosztály önzésének a programja. A társadalmi szolidaritás felmondása. „Köszöntsük hát a jobboldali liberális Fideszt a politika színpadán! Hosszú, ütemes taps éltesse a gazdagok új barátját, Orbán Viktort!” – zárja szavait Gyurcsány Ferenc.

AJÁNLOTT LINK:

Szegény fizess! (Gyurcsány Ferenc blogja)
Kóka: Orbáné az elmúlt 20 év legbátrabb döntése (Hír24)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik