Belföld

Lassú apadás kezdődött a folyókon

A Sajó, a Bódva és a Hernád vízszintje csökken. A Tisza és a Duna tetőzik, de nemsokára ezeken is megindul az apadás.

A Sajó csaknem teljes hosszán apad. További vízszintemelkedésre csak a Sajó-Hernád összefolyása alatt, a Sajó tiszai torkolatához közeli szakaszon kell számítani – mondta Csont Csaba az Ékövizig árvízvédelmi osztályvezetője. A Tisza, a Sajó és a Hernád egyidejű, magas vízállása miatt a kesznyéteni árvízkapunál a várható vízállás akár 40 centiméterrel is meghaladhatja a korábbi legmagasabb – 656 centiméteres – értéket.

A Bódva hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is lassú. Hídvégardónál hétfő este 280, Szendrőnél 276 centiméteres vízállást mértek. Ezeken a részeken pár nappal ezelőtt 333, illetve 325 centiméteres rekord-vízszintekkel tetőzött a folyó.

A Hernád Gesztelynél hétfő hajnalban 507 centiméteres vízállással tetőzött. Az apadás mértéke jelenleg még csak 1 centiméter, a Gesztely alatti szakaszon további stagnálás, esetleg néhány centiméteres vízszintemelkedés várható. A folyó felső szakaszán azonban már gyorsan csökkennek a vízszintek, Hidasnémetinél az 502 centiméteres tetőzés óta 154 centimétert csökkent a vízállás, jelenleg 348 centimétert mutat a vízmérce.

A Takta lassan apad. A kesznyéteni árvízkapun belüli vízszint – az elvégzett beavatkozások következményeként – a vasárnap délutáni tetőzést követően nagyon lassan csökken.

A Bodrog hazai felső szakaszán – a következő 24 órában – stagnálás, alsó szakaszán további csekély mértékű (centiméteres nagyságrendű) áradás valószínű. A Tisza Záhonynál 496 centiméteren tetőzött, jelenleg Dombrádnál 617 centiméterrel a tetőzés közelében van.

A következő napokban Tokajnál a harmadfokú (800 centiméter) készültségi szinthez közeli, Tiszapalkonyánál pedig a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb, 806 centiméteres vízszintet megközelítő tetőzés valószínű – jegyezte meg Csont Csaba.

Valószínűleg már csak 1-2 centiméternyit emelkedhet a Duna vízszintje hétfő este Budapestnél, így 830 centiméter környékén indulhat meg az apadás – tájékoztatta a Közép-Duna-völgyi, Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.

Az ügyeletes tudatta, hogy este 10 órakor 825 centiméter a Duna vízszintje, ami már nem változik lényegesen. Az apadás lassú lesz, így inkább csak kedden napközben tapasztalható majd néhány centiméteres vízszintcsökkenés – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik