Belföld

Felkészültek a Tisza rendkívüli áradására

Az ország 11 megyéjében, 3.088 kilométeren tart az árvízi védekezés.

Bár a Sajó és a Hernád lassú apadásnak indult, a védekezésnek még nincs vége; a szakemberek felkészültek a Tisza rendkívüli áradására; a kormány minden segítséget megad az árvízi veszély elhárításához. Bakondi György árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságában elmondta: már felkészültek a Tisza rendkívüli áradására, így Szolnok térségében felhalmozták a homokzsákokat, műszaki eszközöket, az emberek pedig készültségben állnak, és remélik, hogy a 2000-es rekordszintet nem éri el a vízszint.

A miniszteri biztos közlése szerint kedd reggelig 113 településről 5.046 embert kellett kitelepíteni. A legtöbben, 4.052-en Borsodban kényszerültek elhagyni otthonukat. Fel kell készülni további kitelepítésekre is.

Az ország 11 megyéjében, 3.088 kilométeren tart az árvízi védekezés, jelenleg a legkritikusabb helyzet a Sajó és a Hernád torkolatánál van. Huszonhat településen 93 épület dőlt össze, ebből 27 lakóház Felsőzsolcán.

A miniszteri biztos közölte: az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd azt követően – a mostani és az elmúlt évek tapasztalatai alapján – áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik