Belföld

Megindult az apadás az észak-magyarországi folyók felső szakaszán

Megindult az apadás az észak-magyarországi folyók felső szakaszain, de az üteme lassú.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője vasárnap reggel az MTI-nek elmondta: az elmúlt 24 órában a vízgyűjtőkön nem esett eső, és a következő napokban is száraz, egyre melegebb időjárásra lehet számítani.

A Sajó szlovákiai alsó szakaszán Lénártfalvánál 521 centiméteres vízállással – 12 órán át – tetőzött, majd vasárnapra virradóra 16 centimétert apadt. A hazai folyószakaszon Sajószentpéter felett lassú, de folyamatos az apadás. Az elmúlt órákban Felsőzsolca térségében is 2 centiméteres vízszintcsökkenést észleltek, de mint hangsúlyozta, a korábbi árvizeknél is előforduló tetőzés közeli vízszintingadozás miatt, csak további néhány centis apadás után lehet kijelenteni, hogy az éjjel mért 475 centiméteres vízállás valóban a tetőzés volt.

Kitért arra, hogy Sajó és a Hernád torkolata környezetében a jelenlegi vízszintek tovább emelkednek és a vasárnap éjszaka, illetve hétfőn hajnalban várt tetőzésig további 10-15 centiméternyi áradás lehetséges. A Sajó tiszai torkolatánál pedig a Tisza és a Sajó árhullámai miatt még 50-60 centiméternyi vízszintemelkedés várható.

A Bódva teljes hazai szakaszán megindult az apadás, de ennek üteme egyelőre rendkívül lassú. Hídvégardónál a 333 centiméteres tetőzés óta mindösszesen 10 centimétert apadt a vízszint, a vasárnap hajnali vízállás 323 centiméter volt. A szakember emlékeztetett arra, hogy itt korábban az eddigi legnagyobb áradat 305 centiméteres volt. Szendrőben 323 centiméterrel tetőzött a Bódva, jelenleg 302 centimétert mutat a vízmérce – ismertette.

Hozzátette: a Hernád Hernádzsadánynál szombaton 16 órakor 550 centiméteres vízállással tetőzött, ami 36 centivel haladta meg az előző rekordnagyságú árhullám 514 centiméteres maximumát és 54 centiméteres értékkel a korábbi legnagyobb árvíz szintjét. A tetőzést követően mindössze 21 centiméteres apadást regisztráltak ezen a szakaszon. Hidasnémetinél vasárnap hajnalban 502 centiméteres vízállással tetőzött a folyó.

Beszámolt arról, hogy a Takta lassan apad, illetve alsó szakaszán stagnál a vízszint. A kesznyéteni árvízkapun belüli vízszint stagnál és továbbra is meghaladja az eddig mért legmagasabb értéket. A Bodrog lassan árad, az előrejelzések szerint Felsőbereckinél 760, Sárospatak térségében 700 centiméter körül lehet a tetőzés szintje.

Mint mondta, a Ronyva végig apad, a Tisza pedig Vásárosnamény alatt árad. Tokajnál 780 centiméteres (plusz-mínusz 20 centiméter) tetőzési értékre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik