Belföld

Felelőtlen, aki államcsőddel riogat – Bajnai Gordon levelét megírta

A volt kormányfő MSZP-kongresszushoz intézett levelében azt írja: soha ilyen rövid nem volt az út egy ostoba és felelőtlen politikai nyilatkozat és az emberek zsebe között.

Az exminiszterelnök úgy véli: most talán egyre többen kezdik érteni, hogy mire gondoltak, mitől tartottak. Elkezdődött a felelőtlen és teljesíthetetlen ígéretek visszavonása a jól ismert cinikus politikai taktikával: a meglepetés színlelésével, a tények elferdítésével, az elődök hibáztatásával – olvasható a levélben.

Kifejti: a leköszönő kormány szekrényében nincsenek csontvázak, ott nyilvános dokumentumokat, tiszta, világos helyzetképet, pontosan bemutatott gazdasági mozgásteret találnak. “Az ígéretek csontvázai dőlnek most azok megfogalmazóira” – írja.

A volt miniszterelnök abban hisz, hogy a “többségnél értékesebb a felelősség”. A politikában a többség illékony dolog, akkor is az, ha mindennap hivatkoznak rá, de a felelősség a józan ész higgadtságát és az elszántság bátorságát igényli, és ebből a szocialisták példát mutattak – fejti ki.

Szerinte aki felelősségteljesen politizál, a legnagyszerűbbet, a legnemesebbet szolgálja: hazája érdekét; mindenekelőtt ez az, amiért érdemes politikusnak állni. Hangsúlyozza: a magyar polgárok és a felelősséget vállalni képes parlamenti többség erőfeszítései és áldozatvállalása, a józan ész politikája meghozta eredményét.

Egy éve volt úgy, hogy vészhelyzet fenyegetett, ma viszont a “miénk Európa egyik legstabilabb államháztartása” – hangsúlyozza. Egy éve volt úgy, hogy “felsejlett az államcsőd veszélye, ma már nem az adósság és a munkanélküliség, hanem a gazdaság növekszik”; ezt mutatják a tények – teszi hozzá.

Az elmúlt egy évben az számított felelőtlennek, aki tagadta a veszély elhárításához szükséges nehéz döntések szükségességét, ma már az a felelőtlen, aki megalapozatlanul, manipulatív politikai szándékból riogat államcsőddel – írja Bajnai Gordon.

Kiemeli: a válságkezelő kormány és az MSZP felelősséget vállalt a forint árfolyamának alakulásáért, a nemzetközi bizalom visszaszerzéséért, a gazdasági válság kezeléséért. Szerinte megtették, amit vállaltak, sőt még többet is, de egy dologért nem vállaltak felelősséget, és most sem teszik: a mások ígéreteiért.

Az exkormányfő azt írja: minden párt tisztában lehetett Magyarország lehetőségeivel és minden kockázatával.

Levelében megköszöni, hogy a magyar polgárok munkájukkal és kitartásukkal lehetővé tették a válságkezelés sikerét, és ezzel mára nemzetközileg elismert példát mutattak.

A hála, igaz, nem politikai kategória, a volt miniszterelnök részéről azonban – mint rögzíti – kijár az MSZP politikusainak, mert a válságkezelés legnehezebb időszakában a szocialista párté volt a felelős többség.

Az MSZP kongresszusáról szólva azt írja: az okos elemzéshez, a jövőt megalapozó értékeléshez szükséges a türelem bölcsessége. úgy fogalmaz: “Én a kormányzati csapat kapusából most a haladó balközép drukkere lettem. Szurkolóként is tisztában vagyok az előttetek álló feladat összetettségével”.

Kijut a “nyomorúságból” a magyar szociáldemokrácia képviselőinek, az MSZP-nek, mert miközben példát mutattatnak a felelősségvállalásból, súlyos választási vereségét szenvedett a párt – hangsúlyozza. Bajnai Gordon szerint a vereség okainak elemzése megkerülhetetlen előfeltétele bármilyen megújulásnak. Felhívja a figyelmet arra, hogy a vereség elemzésekor túl egyszerű lenne a válságkezelésre fogni a döntő szerepet. Szerinte a válság előtt is mélyponton volt az MSZP népszerűsége, és a válságkezeléssel párhuzamosan több súlyos “hitelrontó történet” csorbította az újraéledni látszó hitelességet.

Hozzáteszi: egy párt legfőbb kincse, tőkéje a hitelessége.

A válságkezelés olyan befektetés volt, amely ezt a tőkét gyarapíthatja, ha lesz kitartás, józan ész, hogy a váltópárttól elvárható kiegyensúlyozott bölcs úton menjetek tovább – írja az exminiszterelnök. Hozzáteszi: a hitelesség visszaszerzésének záloga a szervezeti, személyi megújuláson túl, és azt megelőzően, hogy a párt érdeke soha ne térhessen el az ország érdekétől.

Bajnai Gordon szerint embert próbáló feladat összeegyeztetni a haza és haladás eszméjét, a nemzet és demokrácia ügyét, versenyt és szolidaritást, Magyarország és Európa érdekét.

Az MSZP képviselői a válságkezelés során bizonyságot tettek emberségből és tettrekészségből – állapítja meg. Mint írja, “szívből kívánom, hogy vigyétek tovább, vigyétek sikerre a magyar baloldal ügyét. Én szurkolni fogok”.

Bajnai Gordon elnézést kért a távollétért, úgy fogalmaz: “most is egy ígéretet próbálok betartani, azt, amit a családomnak tettem”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik