Belföld

A honvédség háromezer katonája segít a védekezésben

A honvédség újabb tizenkét lánctalpas kétéltű járművet indított útnak az árvíz elleni védekezésre a borsodi térségben, ahol háromezer katona segíti a munkálatokat.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye alapján.

A közlemény szerint a háromezer honvéd az emberek menekítésében, az életmentésben, a kitelepítésben, az emberek biztonságos helyre történő kiköltöztetésében segédkezik.

A tájékoztatás szerint jelenleg Mályiban segítik a lakosságot a napok óta itt küzdő négy lánctalpas katonai kétéltűvel, miközben Szentesről útnak indítottak újabb tizenkettőt, ezek a déli órákban érkezhetnek a borsodi térségbe.

A Gesztelynél keletkezett gátszakadást két helikopter próbálja elzárni, egyelőre nem jártak sikerrel, mert olyan nagy a sodrás, hogy a több tonnás függő teher gátba helyezése közben még a harci gépeket is megrángatja az áradat – olvasható a kommünikében.

A HM közleménye szerint Hende Csaba miniszter – törvényi körtelezettségének megfelelően – várhatóan még a nap folyamán levélben tájékoztatja Sólyom László köztársasági elnököt, valamint Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét a körülményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik