Belföld

500 lakost telepítettek ki az éjjel Felsőzsolcáról

A Sajó szombat éjszakai kiöntése miatt a Miskolchoz közeli Felsőzsolcáról ötszáz lakost kellett kitelepíteni, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2900-ra nőtt az árvíz miatt evakuáltak száma.

A kitelepítettek száma vasárnap napközben nőhet – akár két-háromszázzal is – mert sok olyan lakos van, akinek házát víz veszi körül, de az éjszaka még nem hagyta el az otthonát – tette hozzá Fehér Attila, Felsőzsolca polgármestere.

A megyében vasárnapra nőtt a védekező erő létszáma is: mintegy 1500 fővel 17 ezer 900-ra. A védekezők egyharmada helyi lakosokból, kétharmada szervezett erőkből – rendőrökből, tűzoltókból, katonákból, stb. -, illetve önkéntesekből – az ország más részén lakó magánszemélyekből, civil mentőcsoportok tagjaiból áll.

Edelényben a helyzet nem javult, a gátak átáztak, folyamatos töltéserősítésre van szükség.

Borsod megyében három olyan település van, amelyet az árvíz elzárt a külvilágtól, vagyis csak magas építésű járművel megközelíthető: Halmaj, Kiskinizs és Hernádszentandrás. A megyében 138 településen folynak védekezési munkák. Ezek között 26 van – a Hernád, a Bódva és a Sajó mentén -, amely különösen veszélyeztetett. Veszélyben van 38 ezer 600 ember otthona, vagyis 11 ezer épület.

A Hernád és a Bódva mentén a helyzet nem javult, viszont az egész éjszakai megfeszített munkának köszönhetően tudták tartani a gátakat az emberek.

Dobson Tibor tudomása szerint személyi sérülés sehol nem történt. Vasárnap a megyében folytatódnak a műszaki munkák, az erősítés. A Bódván tapasztalható egy nagyon lassú apadás. A Hernádon vasárnap még kisebb vízszintemelkedés előfordulhat. A tetőzés a különböző folyókon különböző időpontokban fog valószínűleg bekövetkezni. Elhúzódó apadásra és elhúzódó védekezésre kell számítani.

Az ország középső részén a belvízi helyzet javult. A Tisza középső és alsó része árad. A Dunán, a Tiszán jelentősebb lakosságvédelmi intézkedéseket nem kell kezdeményezni. E folyókon a vízügy műszaki tevékenységgel végzi az árhullám befolyásolását. A Dunán a Dunakanyarban öntött el víz több hullámtérrészt, főleg sportlétesítmények területét, szórványosan lakóházakat. A kitelepített emberek száma az új borsodi kitelepítettekkel együtt országosan összesen 3100 – mondta Dobson Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik