Belföld

Varga: Több trükköt is alkalmazott a büdzsében a Bajnai-kormány

Nem felelnek meg a valóságnak a költségvetés számai.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy nagyságrendekkel eltérnek a valóságtól a többi között a tervezett adóbevételek, a költségvetési szervek kiadásaira vonatkozó számok, a közlekedési vállalatokkal kapcsolatos kiadások, és a tb-alapokra, az önkormányzatokra, az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozó adatok is.

A gazdasági szakpolitikus szerint komoly kiadási tételek nem szerepelnek a büdzsében és számos trükköt találtak. Példaként említette az egyik nagy áramszolgáltató felé fennálló tartozást, a Vértesi Erőművel kapcsolatos kötelezettségvállalást, és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., illetve a Hitelgarancia Rt. 100 milliárdos veszteségének fedezetét.

A testület elnöke úgy véli: a számokról kezd konszenzus kialakulni a szakmában és az is látszik, hogy az előző kormány nem kellő alapossággal készítette a költségvetést. Varga Mihály szerint azonnali cselekvési tervet kell kidolgozni, hogy az ország tartani tudja a hiánycélt. Olyan akciótervre van szükség, ami mélyreható változást hoz, hogy ne térjenek vissza a ciklikus problémák. Ezzel párhuzamosan pedig tisztázni kell a felelősség kérdését is – tette hozzá a politikus. Az államtitkár fontos célnak nevezte az euró bevezetését, mint mondta, törekednünk kell, hogy a kritériumok elérhetők legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik