Belföld

Eddig 2300 embert kellett kitelepíteni az országban

A legtöbb embert, mintegy kétezret, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett kitelepíteni.

A védekezésben országosan mintegy 12 ezren vesznek részt, közülük tízezren Borsodban dolgoznak. A védekezők egyharmadát a lakosok teszik ki, kétharmada pedig valamilyen szervezethez (rendőrség, tűzoltóság, katonaság) tartozik vagy önkéntes.

A szakemberek felkészültek újabb több ezer ember esetleges kitelepítésére, ugyanis például Borsodban a mellékfolyókon lehetnek még árhullámok az elkövetkező órákban – mondta Dobson Tibor.

Jelenleg az áradások által a leginkább érintett Borsod megyében 131 olyan település van, ahol védekezési munkálatok folynak. Ezek közül 46 településen komolyabb a készültség, 15 település pedig közvetlen veszélyben van.

Jelentősebb áradások vannak még Nógrád megyében, főként Pásztó és a hasznosi víztározó környékén, valamint az Ipoly térségében. Győr-Moson-Sopron megyében Bőnyben és térségében kell védekezni, s Baranya megye több települése is érintett – mondta Dobson Tibor.

Ezen túlmenően Pest megyében és Bács-Kiskun megyében folyik védekezés, de az nem olyan mértékű, mint Borsodban. Azokról a területekről, ahol alacsonyabb fokú a készültség, erőket csoportosítanak át például Borsodba.

A Duna mentén is – főként a Duna-kanyarban – megkezdődtek a védekezési munkálatok. A szakemberek azt kérik, hogy a folyó mellett lévő üdülőkből, sportlétesítményekből a tulajdonosok vigyék el az értékeket, mert a víz szintje emelkedni fog – közölte a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik