Belföld

Trianon-emlékülés: 90 éve írták alá a szerződést

Sólyom László szerint nélkülözhetetlen az anyaország segítsége a kisebbségi nemzetrészek számára.

Méltóképpen kell emlékezni a kilencven évvel ezelőtt történtekre és erőt kell meríteni a nemzet példamutató akaraterejéből – mondta Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke a Trianon-emlékülésen pénteken a parlamentben. A Trianon-emlékülés délután fél ötkor, a szerződés kilencven évvel ezelőtti aláírásának pontos időpontjában vette kezdetét.

Az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében kiemelte: kötelességünk előre tekinteni, és a megváltozott körülmények közepette minden lehetőséget megragadni sebeink gyógyítására.

Nem revíziót – hanem békét és gyümölcsöt hozó együttműködést kínálunk szomszédainknak és Európának. Európa jövője is a közös értékek megőrzésében rejlik, az emberek jogain és méltóságán, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapszik – fogalmazott.

Sólyom László szerint “a szomszéd népekkel közös múltunk, ha ismerjük, és nyitott szívvel közelítünk hozzá”, szilárd alapja lesz a kívánatos együttműködésnek. Az államfő közölte: jóindulatú és felszabadult kölcsönösségre kell törekedni Magyarországnak a szomszéd népekkel.

Ha Magyarország elvégezte az önvizsgálatot, és empátiával viseltet partnerei iránt, “nyugodtan nézhetünk szemükbe, ragaszkodhatunk jogainkhoz és képviselhetjük álláspontunkat, amely befogadó és pozitív” – fogalmazott.

Sólyom László szerint nélkülözhetetlen az anyaország segítsége a kisebbségi nemzetrészek számára. Magyarország léte maga kell ahhoz, hogy a nemzetrészek kivívják jogaikat és megfelelő státuszukat országaikban.

Hozzátette, “magának Magyarországnak is használnia kell a nemzetközi jog minden eszközét kisebbségeink védelmében”. Sólyom László azt hangsúlyozta: a magyar kultúra egészének legnagyobb termelője és integrálója az anyaország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik