Belföld

Az UD Zrt. volt főnöke lehet a KBH második embere

Horváth József lehet a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettese.

Hende Csaba ugyan Domján László dandártábornokot nevezte ki június 1-jei hatállyal a KBH főigazgató-helyettesévé, de a honvédelmi miniszter akkor azt mondta, kezdeményezi Domján főigazgatóvá történő kinevezését június 5-ei hatállyal.

Hende Csaba kedden – június 5-i hatállyal – kezdeményezte a miniszterelnöknél Kovácsics Ferenc altábornagy felmentését a KBH főigazgatói beosztásából, egyben június 1-jei hatállyal felmentette két helyettesét is, Hamar Ferencet és Tarján Istvánt.

Horváth esetleges megbízásának hírét a Népszavának több forrás is megerősítette. Mindenesetre az Országgyűlés honvédelmi bizottság ma tartja ülését, amelyen – mások mellett – meghallgatják Domjánt is.

Horváth József a lehallgatási botránnyal vált ismertté, de számára a KBH-s pozíció “nem lenne új”: 2002-ig ugyanis a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) műveleti főigazgató-helyettese volt. Az UD Zrt.-t azután alapította, hogy a kormányváltást követően, 42 évesen nyugdíjazták.

Horváth két éve a Magyar Nemzetnek azt mondta, a lehallgatási botrány egy szakmailag felépített, “dezinformációs játszma” volt, ami kizárólag “politikai és üzleti érdekeket szolgált”, cége semmilyen szabályt nem sértett meg.

A cégvezető akkor megerősítette: az OTP Nyrt. elnök-vezérigazgatójával a cég 2004 óta állt üzleti kapcsolatban, feladatuk volt a bankár cégei szerverének üzemeltetése. Horváth arra a kérdésre, hogy Csányi Sándor családját az UD Zrt. védi-e, az ügyfelek biztonságára hivatkozva nem felelt.

Horváth József egyébként már két éve felhívta a figyelmet arra az általa “szokatlannak nevezett helyzetre” is, hogy a biztonsági piacon külföldi titkosszolgálatoknál tevékenykedő személyek is dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik