Belföld

Veszélyhelyzet tucatnyi településen

Országszerte összesen már tucatnyi településen van veszélyhelyet az árvíz miatt.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság este döntött arról, hogy elrendeli azt több Jász-Nagykun-Szolnok megyei, illetve Győr-Moson-Sopron megyei településen is. A Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében korábban elrendelt veszélyhelyzetet kiterjesztették.

Pásztó és Hasznos térségében javult a helyzet, ezért ott inkább elővigyázatosságból tartják fent a veszélyhelyzetet, és ha továbbra is kedvezően alakulnak a körülmények akkor délutánra meg is szűnhet – közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A tegnap elrendelt veszélyhelyzet többek között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra érvényes. Ez Győr megyében 2-3 ezer embert érint, Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont több mint 51 ezret.

Az este kihirdetett veszélyhelyzetek esetében sem kell feltétlenül kitelepítésekre gondolni, de ezekben a térségekben súlyos problémákkal kell szembenézni a következő napokban – mondta Navracsics Tibor.

Az elmúlt napok után ismét áradnak a Borsod megyei folyók, a Bódva, a Sajó, a Hernád és a Zagyva. Edelényen és Szendrőn újra nehéz helyzet alakulhat ki, és ismét sor kerülhet az M30-as út miskolci csomópontjának lezárására – tette hozzá a miniszter.

Országszerte mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a gátakon, és eközben szinte az egész Alföld belvíz alatt van. A honvédség mintegy félezer katonával járul hozzá a védekezéshez. Hende Csaba ma várhatóan a Bőnynél dolgozó honvédekhez látogat. n.

A vidékfejlesztési minisztérium, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is arról tájékoztatta a koordinációs bizottságot, hogy nehéz helyzet fog kialakulni Borsod, Jász-Nagykun és Győr-Moson-Sopron megyékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik