Belföld

Már nem veszélyes a megcsúszott sétány a Várban

Hatszáz köbméter földet hordtak el így mentesítették a várfalat a nyomás alól.

Megszűnt a közvetlen veszélyhelyzet a Budai Vár Duna felőli egyik sétányánál, ahol néhány napja megrepedt a támfal – közölte statikai mérésekre is hivatkozva az I. kerületi védelmi bizottság és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a védelmi bizottság aznapi ülésén – a szakértői vélemények meghallgatása után – megállapították, hogy a gyors és szakszerű intézkedéseknek köszönhetően a fal további csúszását sikerült megakadályozni. Az érintett szakaszról eddig hatszáz köbméternyi földet hordtak el, ezzel mentesítették a várfalat a nyomás alól. A további esőzések ellen fóliázással és folyamatos szivattyúzással védekeznek. A veszélyelhárítás részeként a sérült mellvédet leszedik, a várfalat “összehúzzák” – olvasható a közleményben.

Mint írták, a támfal megcsúszását a rendkívül csapadékos időjárás mellett az 50-es években végzett utólagos beépítések, illetve az elmúlt évtizedekben elmaradt karbantartási és állagmegóvási munkák okozták. A közleményben kitértek arra is, hogy az eddigi védekezési munkálatok során régészeti leleteket nem találtak, műemlékek sem károsodtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik